Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk Sağlık Ansiklopedisi

Sağlıklı Bebek İçin Beslenme

Bebeğin tek besin kaynağı vardır: Siz. Bu nedenle, özellikle gebelikte beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Dengeli ve çeşitli beslenmek önemlidir. Bunu özel olarak programlamanız ya da iki kişi için beslenmeniz gerekmez. Yapacağınız tek şey kimileri aşağıda gösterilen doğal, taze ve bol çeşitli besinleri almaktır. Gebe kaldığınızı anladığınızda ya da gebeliğe karar verdiğinizde bunlardan hangilerini düzenli olarak yediğinizi, yiyip içtikleriniz arasında bebeğe zarar verecek bir şey olup olmadığını araştırın Gebelikte sebze ve meyveyi daha fazla yemeli, şekerli, tuzlu ve işlenmiş besinleri azaltmalısınız.

TEMEL BESİNLER

KALSİYUM
Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için önemlidir. Gebelikte, normalde gerek duyduğunuzun iki katı kalsiyum gereklidir. Kalsiyumdan zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir. Ne ki süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğunu unutmayın; yağı alınmış süt ve yoğurt tüketin
Günlük fazla kalsiyum gereksinimini giderebilmek için:
85 gr yağsız peynir 170 gr sardalye 7 dilim beyaz ekmek 2 bardak süt

PROTEİN
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinleri almalısınız. Balık, et, kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengindir. Ne var ki hayvansal besinler yağ açısından da zengin olduğu için aşın alınmamalı, etin yağsız tarafı yeğlenmelidir.
Çiğ ya da az pişmiş yumurtadan kaçının; satın aldığınız yumurtaların taze olmasına dikkat edin.

C VİTAMİNİ C vitamini plasenta için yararlıdır, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır.Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin çoğu kaybolur. Besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz.

LİF Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca yiyebilirsiniz. Kepekli besinler de lif içerir, ancak kimi başka besinlerin emilimini bozduğundan fazla yenmemelidir.

FOLİK ASİT
B grubu vitaminlerinden folik asit, özellikle ilk birkaç haftada bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için gereklidir. Gebeliğinizin ilk üç ayında folik asit gereksiniminiz normalin üç katıdır. Besinler çok pişirilir ya da uzun süre saklanırsa içerdikleri folik asit yok olur; ama dondurulduklarında böyle bir sorun söz konusu değildir.
Dolayısıyla günlük taze sebze alma olanağınız yoksa dondurulmuş sebze alın ya da kendiniz dondurun. Folik asit yönünden zengin ekmek ve tahılları tüketmeyi yeğleyin. Bu tür besinlerin ortalama bir porsiyonundaki folik asit miktan genellikle 0,03 mg ile 0,1 mg arasında değişir. En sağlıklı beslenme düzenini bile uygulasanız size gerekli miktan yalnızca besinlerle sağlayamazsınız. Beslenme düzeninizi folik asit haplarıyla desteklemelisiniz.
Folik asit içeriği zengin besinler arasında börülce,
Brüksel lahanası, et suyu, malt hülasası, böbrek, karalahana, ıspanak, kepekli ekmek, brokoli, yeşil fasulye, kepekli ekmek, findik sayılabilir.

DEMİR Yağsız kırmızı et ve sardalye, lüfer gibi yağlı balıklar demirin en kolay emildiği besin kaynaklarıdır. Gerçi ıspanak, börülce, kepekli ekmek, tahıllar ve baklagüler de demir zenginidir ama bunların emilimi zordur. Demirin emilimini C vitamini kolaylaştırır, çay ve kahve yavaşlatır. Bu nedenle, demir içeriği zengin yiyecekleri tüketirken çay ya da kahve içmemeye çalışın. Hele etyemezseniz ve kolay emilimli demir içeren besinleri yiyeıniyorsanız çay-kahve yerine, sözgelimi greyfurt ya da portakal suyu için. Karaciğer yemekten kaçının, çünkü içerdim A vitamini fazla tüketildiğinde zararlı olabilir.

ETYEMEZ DİYETİ
Protein açısından zengin ve çeşitli taze besinler alıyorsanız, bebeğin gereksinimleri karşılanıyor demektir. Etyemez diyetinde eksik olabilecek tek şey demirdir. Vücut sebze ve meyvelerdeki demiri sindirmekte zorlandığı için ortaya çıkabilecek açığı kapatmak üzere demir ilacı almanız gerekebilir. Süt ve sütten yapılan besinleri de tüketmeyen etyemezlerdenseniz, kalsiyum ile D ve B12 vitaminlerine gereksiniminiz olacaktır.

TUZ
Fazla tuzun aşın terleme ve gebeliğe bağlı yüksek kan basıncı gibi sorunlarla ilişkili olduğu düşünüldüğünden gebelere, yemeklerde tükettikleri tuz miktarını azaltmalan sık sık önerilir. Ne var ki günümüzde, bu görüşü haklı çıkaracak kanıtların yeterli olmadığı düşünülüyor.
SIVILAR
Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bolca sıvı tüketilmesi çok yararlıdır. En iyi içecek ise sudur.

EN YARARLI ON BESİN
Aşağıdaki yiyeceklerde_size gereken besinlerden en azından biri yeterli oranda vardır. Bunlardan bir bölümünü her gün tüketmelisiniz.
★ Süt, yoğurt, peynir: Kalsiyum, protein
★ Yeşil, yapraklı sebzeler:
C vitamini, lif, folik asit
★ Yağsız kırmızı et: Protein, demir
★ Tavuk eti: Protein, demir
★ Sardalye: Kalsiyum, demir, protein
★ Portakal: C vitamini, lif
★ Beyaz balıklar: Protein
★ Kepekli ekmek: Protein, lif, folik asit

VİTAMİN VE MİNERAL DESTEĞİ
Doktorunuz gebelikten korunmayı kestiğiniz andan gebeliğinizin 12. haftasına dek folik asit desteği almaya başlamanızı önerir. Demir ilaçlanmysa kansızlık çekiyorsanız önerecektir. Bol bol taze yiyecek içeren bir beslenme düzeni oluşturduysanız folik asit ve demir ilaçları dışında bir desteğe, olasılıkla gerek duymazsınız.