Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık Sağlık Ansiklopedisi

Sebze Meyve Sevmeyen Çocuk Olur mu?

Sebze meyve sevmeyen çocuk olur mu?
Bu sorunun cevabına ne yazık ki, “EVET” demek zorundayım.
Ama burada yine hatayı kendimizde aramamız gerekiyor. Hep dediğim gibi, “Yemek öğrenilmiş bir davranıştır, tercihler taklitten doğar” diye.
Eğer siz de sebze meyveyi sevmiyorsanız, sırf çocuğunuz yesin diye ona özel pişiriyorsanız, bir müddet sonra çocuğunuzun da sizin tercih etmediğiniz yiyecekleri istemediğini göreceksiniz. O nedenle önce siz sebze meyveyi severek yiyeceksiniz ki çocuğunuz da sizi örnek alsın.
Sebze ve meyvelerin vücudumuza kazandırdıkları
★ Genel olarak bütün sebze ve meyveler lif açısından çok zengindir. Lif demek tokluk demek, lif demek bağırsak dostu iyi bakterilerin bağırsakta sayısının artması demek, lif demek daha kontrollü bir kan şekeri demek, lif demek mide-bağırsak süpürgesi demek.
★ Tüm sebze ve meyveler vitaminler açısından çok zengindir. O nedenle büyüme gelişme için, zekâ, diş, saç, deri, kan, dolaşım sistemi sağlığı için kısacası tüm hücrelerimiz için gereklidirler.
★ Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde folik asit vitamini daha çok bulunur. Folik asit hücrenin içindeki DNA ve RNA onarımı için B12 vitaminiyle birlikte görev yapar.
★ Meyve ve sebzelerin su içeriği yüksektir, yeteri kadar su içmeyen çocuklarda suyun vücuda giriş alternatiflerinden biri olarak düşünülebilir.
★ İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler, hastalıklara karşı direnci artırırlar.
Sebzeleri pişirirken, meyveleri tüketirken dikkat edilecekler
★ Sebze ve meyveyi mümkün olduğu kadar kabuklarıyla tüketmeye çalışın. Eğer illa kabuklarını soyacağım diyorsanız çok ince soymaya çalışın. Çünkü birçok vitamin ve mineral daha çok kabuğa yakın bölgede bulunur. Meyve ve sebze kabuğundan uzaklaştıkça vitamin değeri azalır.
★ Sebze ve meyveleri uzun süre suyun içinde bekletmeyin, suda
beklettikçe vitamin ve mineral değerlerini kaybederler.
★ Mümkün olduğu kadar büyük parçalar halinde kesin. Çok küçük doğranırsa vitamin kaybı fazla olur.
★ Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri 10 dakikadan fazla pişirmeyin. Pişirirken ekstra su koymayın. Sebzeye koyduğunuz fazla sularda vitamin kaybına neden olur.
★ Sebze yemeği pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylelikle hem daha kısa sürede pişirirsiniz, hem de vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
★ Sebzelerin haşlama sularını dökmeyin, çorbada, pilavda kullanın. Ama siz siz olun, sebzeyi suda haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih edin ki, besin değerini kaybetmesin.
★ Sebze yemeklerini yaparken kıymayla, yumurtayla, peynirle, kuru baklagillerle ya da yoğurtla birleştirin. Böylece protein değeri yükselsin ve çocuklarınızın beslenmesi açısından daha zengin yemekler olsun.
★ Et koyduğunuz yemeğe yağ koymanıza gerek yok. 1 kg sebze etsiz pişecekse, 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ mümkünse zeytinyağı tercih edin. Yağ ve tuzu her zaman yemek piştikten sonra yemeğe ilave edin.
★ Sebze yemeklerinde sunumun önemli olduğunu unutmayın. Çocuklarınıza sebzeyi sevdirmek için farklı pişirme ve sunum yolları araştırın. Mesela, benim çocuklarım kabağı pek sevmezlerdi. Ben de klasik kıymalı kabak yemeği yerine farklı bir tarif denedim, bu kez severek yediklerini gördüm. Artık kabağı bu şekilde pişiriyorum. Siz de deneyin, göreceksiniz sizin çocuklarınız da sevecek. Bunun için kabağı julyen doğrayın, buharda veya teflon tavada yumuşatın. Ayrı bir tencerede kıyma, soğan ve domatesi pişirin. Yumuşayan kabakların üzerine sarımsaklı yoğurt dökün, sonra da kıymalı karışımla süsleyin.