Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Pratik Bilgiler Sağlık Ansiklopedisi

Sağlığınız İçin Pratik Bilgiler

SAĞLIĞINIZ İÇİN PRATİK BİLGİLER
Arı Sokmasına Karşı Ne Yapmalıdır?
En iyi ilaç sirkedir. Arı soktuğunda vakit kaybetmeden sirkeli pamukla pansuman yapılmalıdır. Sirke pansumanı hem şişliği hem de acıyı önler.
Arı sokması şiddetli ise sokulan yere az sulandırılmış karbonat lapası sürünüz ya da kesilmiş soğan bastırınız. Arının iğnesini çıkardıktan sonra burayı amonyak ya da sigara külüyle de ovabilirsiniz. Eğer bunlar işe yaramazsa veya birden çok arının saldırısına uğramışsanız mutlaka doktora başvurunuz.
Aspirin İçerken Dikkat Edin
Aspirin içerken ılık suyla içerseniz daha çabuk kana karışacağından daha hızlı etkisini gösterir.
Ağrıya karşı aldığınız aspirin böylece ağrılarınızı daha çabuk geçirir.
Ateş Düşürücü: iki yemek kaşığı sirke bir su bardnflt soğuk suya konulup içilir. Vücuda sirke ile pansuman ya5 pılır.
Ayak Şişmesi, Burkulma: Soğan doğranır, biraz tıı/ ve zeytinyağı katılıp, şiş olan yere bağlanır.
Ayaklarınızı Dinlendirmek içini Ne Yapılmalı?
Birinci yol: Yorgun ayaklarınızı dinlendirmek için iki ayağınızın sığacağı büyüklükte iki kap hazırlayın. Kaplardan birine 40-45 derece sıcaklıkta ötekine ise oda sıcaklığında soğuk su koyunuz. Sıcak suya bir tutam defneyaprağı atınız ya da yarım limon sıkınız. Ayaklarınızı önce sıcak suda 5 dakika kadar tuttuktan sonra soğuk suya sokup 20 saniye bekletiniz ve bu işlemi art arda 5-6 kez tekrarlayın. Daha sonra ayaklarınızı kolonya ile ovunuz.
ikinci yol: Yatağa yatarak ayaklarınızı yukarı kaldırıp duvara dayayın. Bu durumda 5-10 dakika kalırken derin derin nefes alıp vererek vücudunuzu da rahatlatın.
Üçüncü yol: Yorgunluktan şişen ayaklara soğuk taş üzerinde yürüyüş de iyi gelir.
Ayak Temizliği Hakkında
I urk Milleti olarak ayak sağlığımıza fazla önem göstermeyiz, ama günde sadece birkaç dakikamızı alacak olan temel işlemleri yaparsak, daha sağlıklı ve mutlu bir ayak alplığımız olabilir.
Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Yıkanma işlemi yapılmaz ise çevreyi rahatsız edecek kokular, daha sonra • l.a ayak sağlığını bozabilecek nasır gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı, her yıkamadan ■.onra parmak araları havlu hatta saç kurutma aracı ile iyice kurutularak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir. Ayak havluları ellerin kurulanmasında kullanılmamalıdır.
Ayak sağlığı ve temizliği için kullanılan çorap ve ayakkabı da önemlidir. Özellikle çorapların pamuklu olması ayak sağlığı için tercih nedenidir. Çoraplarımızın temiz olması ve günlük olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
NOT: Zamanla sertleşen ayak derinizin yumuşaklığı için arada bir limon suyu ile ovunuz.
Bacaklardaki Sivilcelere Karşı Ne Yapılmalı?
Her akşam ayaklarınızı yıkadıktan sonra bacaklarınızı alkolle iyice ovun. Sonra talk pudrasıyla masaj yapın. Haftada bir kez de yine ayaklarınızı yıkadıktan sonra bir fırçayla ya da kuru keseyle ayaklarınız pembeleşinceye kadar fırçalayınız ya da ovunuz.
Basur (Hemoroit) Nasıl Tedavi Edilir?
10 adet patlıcanın (Bostan patlıcanı olmasın) yeşil sap kısmını patlıcandan ayırın. Temizce yıkayıp; bir tencerede 10 bardak suyla kaynatın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın. Alevi iyice kıs, yarım saat yav yavaş kaynasın sonra ocağı kapat. Kapağı açmadan kc di kendine soğusun. Soğuyunca içindeki sapları atın. Sal renkli suyu buzdolabına koyun.
• Akşam yatarken aç karına 1 su bardağı için.
• Sabah kalkınca aç karına 1 su bardağı için.
Tedavi 5 gün sürecektir.
Bu 5 gün içinde Sirke, Turşu, Domates, Bulgur, Çilek Acı Biber yasak sonra hepsi serbest.
Demir sandalyeye, taşa oturmak bunlara çıplak ayakla basmak kesinlikle yasak.
Ardıç yağını pamukla her gün basura sürün ve o bölgeyi çok temiz tutunuz.
Bu yöntem binlerce kişi tarafından denenip uygulanmış ve % 95 olumlu sonuç alınmıştır.
Baş ağrısı: Söğüt yaprağı ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak bir su bardağı içilir. Bu aynı zamanda stresin de en iyi ilâcıdır. Oğulotu karabaş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
Boyun Kireçlenmesine Karşı Ne Yapılmalı?
Sabahları yataktan kalktıktan sonra ensenizi kuvvetli bir şekilde 1 dakika ovun.
Boynunuzu ekseni etrafında bir daire gibi çevirmemeye dikkat edin onun yerine sağa sola 3-4 kez yarım daire şeklinde çeviriniz.
Buhar Banyosu Nasıl Yapılır?
Bir demlikte kaynatacağınız suyu bir kabın içine boşaltın. İçine bir iki tutam papatya atın. Yüzünüzü buharın
üstüne tutarak başınızın üstünü havluyla örtün. Kıı harın dışarı çıkmasını önleyin. 10 dakika kadar yüzünüzü buharın üstünde tuttuktan sonra nemli havluyla kompres yapın. Bu i jlem özellikle yağlı ciltler İçin yararlıdır.
10 dakikalık bir buhar banyosu
Haftada 1 kez, buhar banyosu hazırlayın. Gözeneklerin genişlemesini sağlayacağından, siyah noktalardan kurtulmanız kolaylaşacaktır. Başınızın üzerine bir havlu örterek, yarıya kadar kaynar su doldurduğunuz bir tencerenin üzerine eğilin. 10 dakika sonra, yüzünüzü kurulayın ve siyah noktalan sıkın. Bu işlemi yaparken, ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. Parmak uçlarınıza sargı bezi sarıp noktaları sıkabilirsiniz. Ama sıkmakta zorlanırsanız fazla üstelemeyin. Cildiniz tamamen kuruduğunda tekrar buhara tutun. İşlem sona erdiğinde yüzünüzü bir tonikle dezenfekte edin.
Çilleri Yok Etmek İçin Ne Yapmalı?
Yaz aylarında oluşan çillere karşı eczaneden cildinizin özelliğine uygun yoğunlukta oksijenli su alınız. Kuru ciltler için %5, normal ciltler için %10, yağlı ciltler için %15, çok
yağlı ve sivilceli ciltler için %20 oranında oksijenli su kul lanılabilir. İki çorba kaşığı oksijenli suyla bir miktar patates ununu püre haline gelinceye kadar karıştırınız. Bu püreyi gözlerinizin ve dudaklarınızın çevresi açıkta kalacak biçim de yüzünüze sürünüz. Maske yüzünüzde kuruduktan sonra ılık limonlu suyla yumuşatarak çıkarınız. Yüzünüzü iyice yıkayınız. Yüzünüzü yumuşak bir havluyla kuruladıktan sonra asidi düşük zeytinyağı ya da besleyici bir kremle masaj yapınız. Cildiniz hassassa doktor tavsiyesiyle hareket ediniz.
Deride Su Toplanmasına Karşı Ne Yapmalı?
Bir vuruktan ya da yanıktan sonra derinin altında su toplanır. Tehlikeli olmasına rağmen mutlaka bu suyu dağıtmak isterseniz çok dikkatli olmak koşuluyla şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Alkolle temizleyeceğiniz bir iğneyi aleve tuttuktan sonra su toplayan yeri iğneyle iki üç yerinden de liniz. Toplanan su bu deliklerden akacak ve derideki kaba rıklık geçecektir. Ertesi gün alttaki taze deri biraz sertleşmiş olacağı için üstteki eski deriyi hafifçe çekip koparabilirsiniz. Mikrop kaptırmamaya ve derinizi acıtmamaya dikkat edin. Taze deriyi tahriş edecek hareketlerden kaçının.
Dikeni Çıkarmak İçin Ne Yapmalı?
Parmağınıza batan gül dikenini ya da herhangi bir kıy mığı çıkarmak için üzerine hemen mum damlatınız. Kuruyan mumla birlikte diken de çıkacaktır.
Çıkmazsa parmağınızı dayanabileceği kadar sıcak sabunlu suda bekletip yumuşatınız ve sonra bir cımbızla di keni ya da kıymığı çekiniz.
Dirsek Derisini Yumuşatmak İçin Ne Yapmalı?
Dirsekleriniz ve topuklarınızdaki derinin sertliğini hafif
letmek için haftada birkaç kez şu yöntemi uygulayın. Kabuğunu soyacağınız çiğ bir patatesi ortadan kesin ve dirseğinizin sert derisini bununla bastıra bastıra 5 dakika kadar ovun.
Diş Ağrısına Alınacak İlk Önlem
Ağrıyan dişinizi bir diş sarımsak ile ovunuz. Ya da maydanoz çiğneyiniz. Bir yöntemde karanfil çiğnemek ya da kuru çayı dövüp tütün gibi sigara kâğıdına sararak içmekte diş ağrısına iyi gelir.
Diş Etlerinin Sağlığı İçin Ne Yapmalı?
Zeytin yağ ve tuz karışımı ile dişlerinizi ovunuz. Ya da gece yatmadan önce tuzlu suyla ağzınızı çalkalayın ve dişlerinizi ovun. Dişlerinizi haftada bir kez yarım bardak suya yarım çorba kaşığı oksijenli su katarak fırçalamak diş etlerinin sağlığına iyi gelir.
Diş Fırçasının Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş fırçasını yeni aldığınızda iki gün soğuk suda bekletiniz. Diş fırçasının kıllarının dibinde biriken tortuyu temizlemek için fırçayı bir süre sıcak tuzlu suyun içinde çalkalayınız. Diş fırçanızı haftada bir oksijenli suyun içinde 3-5 dakika tutunuz.