Hürmüz Boğazı’nda Yeni Dönem: ABD “Gardiyanlığa” Soyunuyor
Küresel petrol ticaretinin en kritik noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nda sular durulmuyor. İran ile yürütülen geçici barış görüşmelerinin tıkanması ve karşılıklı suçlamaların artmasıyla birlikte ABD Başkanı Donald Trump, bölgeye yönelik radikal bir strateji değişikliğini duyurdu.
“Boğazın Koruyucu Meleği Olacağız” Fox News kanalına verdiği demeçte sert ifadeler kullanan Trump, ABD’nin Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolü doğrudan eline alacağını belirtti. “Orayı devralıyoruz, boğazın koruyucusu olacağız” diyen Trump, bu durumu “boğazın koruyucu meleği” olma vizyonuyla tanımladı. Geçmişte ABD’nin bu bölgeyi uzun yıllar boyunca “bedavaya” koruduğunu iddia eden Trump, bundan sonra geçişlerin güvenliğini sağlamanın bir bedeli olması gerektiğini vurgulayarak, “Tazminat almalıyız” çıkışında bulundu.
Anlaşma Neden Bozuldu? Yaşanan bu gerilimin temelinde, 17 Haziran’da imzalanan ancak kısa süre sonra karşılıklı ihlal iddialarıyla çıkmaza giren geçici barış anlaşması yatıyor. İran’ın boğazı “bir sonraki duyuruya kadar kapattığını” öne sürmesi (ki bu iddia ABD tarafından reddediliyor) ve ticari gemilere yönelik tacizler, Washington’ın sabrını taşırmış durumda. Trump, İran tarafını sürekli “anlaşmaları bozmakla” suçlarken, Tahran’ın kendisinden hiçbir taviz alamadığını savundu.
Bölgede Sahada Neler Oluyor? Diplomatik restleşmelerin gölgesinde, sahadaki askeri hareketlilik de artmış durumda. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), seyrüsefer özgürlüğünü korumak amacıyla bölgedeki askeri varlığını sürdürdüğünü ve İran’ın saldırgan tutumuna karşı hazır olduklarını belirtiyor. Uzmanlar ise bu “gardiyanlık” çıkışının, zaten kırılgan olan Orta Doğu enerji arz güvenliğini daha da karmaşık hale getirebileceği uyarısında bulunuyor.





