Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

ÖZEL BAKIM GEREKTİREN GEBELİKLER

Gebeliklerin büyük çoğunluğu normaldir, her şey yolunda gider. Ne var ki kimi zaman olası tehlike oranlarının yükseldiği, doktorunuzun gebeliği daha yakından izlemek isteyeceği durumlar olabilir. Dunun nedeni genel sağlık koşullarınızdaki bir düzensizlik ya da sözgelimi ikiz gebelik olabilir. Kimi zaman da özel bakım konusunda doktorunuzun dikkatini çekip onu özel bakıma yönelten başka belirtiler ortaya çıkabilir.

KANSIZLIK (Anemi) Birçok kadın gebe kalmadan önce biraz kansızdır. Bunun nedeni de genellikle demir eksikliğidir. Bunu düzeltmek gerekir, çünkü gebelikte demir gereksinimi artar; üstelik doğumda da bir miktar kan kaybedilir.
Tedavi: Beslenme düzeninizi demir açısından zengin, bol çeşitli besinlere dayandırarak bu sorunu baştan çözebilirsiniz (bak. s. 52), ama gebeliğiniz sırasında karaciğer içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kan tahlillerinde anemi görülmüşse doktorunuz size demir ilacı verecektir. İlacı yemeklerden sonra ve bol suyla alın, çünkü kabızlık ya da ishale neden olabilir.
ŞEKER HASTALIĞI (Diyabet)
Gebelik sırasında diyabet yakından denetlenmeli, sık sık kan şekerine bakılmalıdır. Bunlar yapılırsa şeker hastalığı, gebelik
Kansızlık Karaciğer, ıspanak, kırmızı et gibi demir açısından zengin besinler kansızlığın önlenmesinde yararlıdır açısından daha az tehlike oluşturur.
Tedavi: Kan şekeri düzeyi kontrol altında tutulmalıdır. Bu amaçla doktor ensülin tedavisini yeniden düzenleyebilir. Şeker hastalan diyetlerine de çok dikkat etmek zorundadır. Gebelik kontrollerine daha sık gidilmesi gerekir. Kimi zaman şeker hastalığının hafif bir şekli, ilk kez gebelikte ortaya çıkabilir, ancak bu her zaman, gebelik sona erdikten sonra kaybolur.
RAHİMAĞZI YETERSİZLİĞİ
Normal gebelikte rahimağzı, doğum başlayana dek kapalı kalır, ne var ki gebeliğin üçüncü ayından sonra yinelenen düşükleri olan kadınlarda bunun nedeni, rahimağzının zayıflığı, bu yüzden bebeğin dışan zamansız çıkmasıdır. Tedavi: Gebeliğin başlarında rahimağzına küçük bir dikiş konur, böylece rahimağzı gebeliğin sonuna değin kapalı tutulmuş olur. Bu dikiş, doğumdan az önce ya da doğum başlarken alınır.

PREEKLAMPSİ
Gebeliğin ikinci yarısında sıkça görülen bir hastalıktır. Uyancı belirtileri arasında tansiyonun 140/90’m üzerine çıkması, kısa sürede aşın kilo artışı, ellerde, ayak bileklerinde, ayaklarda, bacaklarda şişme ve idrarda protein (albümin) bulunmasıdır.
Bu belirtilerden biri varsa doktorunuz sizi daha yakından izleyecektir. Tedavi: Şimdilik sorunu engelleyebilecek etkili bir çözüm geliştirilememiştir. Doktorunuz yatakta dinlenmenizi isteyecek, gerekli görürse hastaneye yatıracaktır. Kendinizi çok iyi hissetseniz bile bulgular ciddi olabilir.
Kan basıncınız yüksekse doktorunuz bunu düşürecek bir ilaç verebilir. Koşullar uygunsa doğum başlatılabilir.

KAN GRUBU NEGATİF (Rh-) OLAN ANNE İlk kontrolde kan grubunuza bakılarak Rh negatif mi yoksa pozitif mi olduğu belirlenir. İnsanların yaklaşık %15’inin Rh faktörü negatiftir. Sizin kan grubunuz Rh negatif olsa bile bu, ancak bebeğinizin kan grubu Rh pozitifse sorun çıkarabilir. Kan uyuşmazlığı denen bu durumdan ilk bebek etkilenmez, ancak daha sonraki gebeliklerde sorun çıkabilir.
Tedavi: Kan grubu RH negatif olan tüm kadınlara doğumöncesinde, genellikle 28. ya da 34. haftalarda anti-D denen koruyucu bir aşı yapılır. Bu aşı gebelik sırasında geçirilen herhangi bir kanama sonrasında ve kan grubu RH pozitif bebeğin doğumunun ardından da uygulanarak sonraki gebeliklerin sorunsuz geçmesi amaçlanır.

Bunlardan biri varsa hemen yardım isteyin!
* Hiç bitmeyen şiddetli baş ağnsı çekiyorsanız.
* Görmenizde bulanıklık söz konusuysa.
* Şiddetli ve uzun süren karın ağnnız varsa.
* Vajinal kanama fark ederseniz.
* Suyunuz erken gelirse. (Vajinadan ılık su boşalması.)
* Sık idrara çıkıyorsanız ve idrar yaparken yanma oluyorsa. (Bu arada bol su içmelisiniz.)
Şu durumlarda 24 saat içinde doktora danışın!
* El, ayak, yüz ve bileklerde ödem (şişme) varsa.
| Şiddetli ve sık kusma oluyorsa.
* Ateşiniz 38,3 C’nin üzerindeyse.
* 28. haftadan sonra bebek hiç hareket etmiyorsa ya da 12 saat içinde 10 defadan az oynarsa.

DÜŞÜK
Gebeliğin 22. haftadan önce sonlanmasına düşük adı verilir. Gebeliklerin yaklaşık beşte biri düşükle sonuçlanır. Düşüklerin çoğu 12. haftadan önce, giderek kadının gebe olduğunu bile anlamasından önce gerçekleşir. Düşüğün nedeni çoğu kez, bebeğin normal gelişimini sürdürememesidir.Vajinadan gelen kanama genellikle ilk belirtidir. Hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Bu durumda genellikle yatarak dinlenme önerilir; ama bu düşüğün önleneceği anlamına gelmez.
Düşük tehdidi
Kanama az ve ağrısızsa, adet kanamasının olageldiği dönemde ortaya çıkmışsa gebelik genellikle sürdürülebilir. Olasıdır ki bebeğin yaşayıp yaşamadığının anlaşılması için ultrason taramasından geçmeniz istenecektir.

DÜŞÜK TARTILI BEBEKLER
Gebelik süresine göre gelişimi yetersiz olan ve düşük tartılı doğan her bebek özel bir durum yaratır. Bu olayın nedeni annenin sigara içmesi, kötü beslenmesi ya da plasentaya yeterli kanın gitmemesi olabilir.
Tedavi: Yapılan muayenelerde bebeğiniz küçük bulunmuşsa, gebeliğiniz boyunca yakından izlenmeniz gerekir. Bu kontrollerde bebeğin genel sağlığı, plasentaya giden kan akımının yeterli olup olmadığı değerlendirilir. Bebeğin gelişme geriliği ciddi boyutlardaysa ya da bebek sıkıntıya girerse doğum sezaryenle ya da sancılar ilaçla başlatılarak gerçekleştirilir.

İKİZ GEBELİK ikiz gebeliklerin çoğunda doğum normal seyreder, ancak doğumun ikinci evresi (bebeğin çıkma evresi) iki kez tekrarlanır, ikiz gebeliklerde erken doğum riski daha yüksektir. Anemi (kansızlık), preeklampsi ve bebeklerin rahimde ters durması gibi sorunlara da ikiz gebeliklerde daha sık rastlanır. Gebeliğe bağlı tüm yakınmalar, özellikle son aylarda bir artış gösterir. Tedavi: İkiz gebelik bekliyorsanız doğum öncesi kontrollere düzenli olarak gitmelisiniz. Bövlece herhangi bir sorun çıkarsa erkenden fark edilebilir, ikiz gebelik vücudunuza, normal gebeliğe göre daha çok yük bindireceğinden yürüyüş ve duruşunuzda daha özenli olmalısınız. Sindirim güçlüğüyle ilgili sorunları önlemek için taze, doğal besinleri azar azar ama sık vemelisiniz.

VAJİNAL KANAMA
Gebeliğinizin herhangi bir aşamasında vajinadan | kanamanız olursa, hemen doktorunuza haber verin I ve yatağa uzanın. 22. haftadan önceki kanamalar olası bir düşükten, bu haftadan sonrakiler ise plasentadan kaynaklanabilir. Plasenta rahim duvarına yapıştığı yerden ayrılmaya başlayınca ya da rahimağzını kapatacak biçimde aşağı bölümlere yerleşmişse kanamaya neden olabilir.
Tedavi: Plasenta bebeğin yaşamsal bağlantılarım sağlayan bir organdır. Doktorunuz plasentayla ilgili bir risk ortaya çıktığım düşünüyorsa hemen hastaneye yatmanızı isteyebilir. Hastanede plasentanın rahimdeki yeri ve durumu saptanacaktır. Doğum sonrasına dek hastanede yatmanız gerekebilir. Çok fâzla kan yitirdiyseniz kan nakli yapılabilir ve doğumun kısa süre içinde gerçekleşmesi için sezaryene başvurulabilir (bak. s. 66 ve 67). Ancak kanama fâzla değilse ve bebeğin beklenen doğum zamanına henüz çok zaman varsa doktor sizi yakından izleyerek beklemeyi uygun bulacaktır.