Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Politika

Dokunulmazlık Görüşmelerinde İlk Oylama Referandumu İşaret Etti

TBMM’de dokunulmazlık teklifinin görüşmelerinde 348 kabul, 155 ret ve 8 çekimser çıktı. Bu sonuç, asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürüleceğini gösterdi.

TBMM Genel Kurul’da dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin oylandı. 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verildi. Gizli oylamada 25 boş oya karşı 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürüleceğini gösterdi. 330 ile 367 arasındaki evet oyu teklifi referanduma götürürken, 367 ve üstü direkt kabul edilmesini sağlıyor.

AK PARTİ-MHP BLOGU BİR MİKTAR FİRE VERDİ

Bu sonuca göre CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu verdiği, AK Parti-MHP bloğundan da bir miktar fire olduğu anlaşılıyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.

DAVUTOĞLU, AK PARTİ SIRASININ EN ÖNÜNE OTURDU

Başbakan Davutoğlu akşam saatlerinde genel kurula girdi. Davutoğlu, hükümet sıralarında Başbakanlık koltuğu yerine AK Parti sırasının en önüne oturdu. Başbakan’ın buraya oturması üzerine bakanlar da milletvekili sıralarına geçmeye başladı. Davutoğlu oyunu kullandıktan sonra da genel kuruldan ayrıldı.

İLK TUR GÖRÜŞMELER VE OYLAMA YAPILDI

Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin tartışmanın ardından hazırlanan anayasa değişikliği kavgalı komisyon görüşmelerinin ardından Meclis Genel Kurulu gündemine geldi. Meclis’te teklif üzerindeki ilk tur görüşmeler ve oylama yapıldı.

2. TUR OYLAMADA 367’NİN ÜZERİNDE OY ÇIKARSA TEKLİF REFERANDUMA GİTMEYECEK

İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanları dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını daha önce açıklamıştı. Mevcut sandalye dağılımına göre Meclis’te Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 317, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 133, Halkların Demokratik Partisi’nin 59, Milliyetçi Hareket Partisi’nin 40 milletvekili bulunuyor.

Bugün yapılacak oylamada ret kararı çıkmaması için 330’un üzerinde oy yeterli ve bu sayıya ulaşılmasında sorun yok. Ancak referanduma gidilmeden düzenlemenin yürürlüğe girmesi için gereken 367 oya ulaşılmasında sorun yaşanabilir.

AK PARTİ VE MHP’NİN TOPLAMI 356

Meclis Başkanı çıkarıldığında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin tamamı oylamaya katılıp dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanırsa toplam sayı 356’ya ulaşıyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını açıkladıkları halde CHP’den büyük bir fire bekleniyor. Birçok milletvekili şimdiden bu yönde oy kullanmayacaklarını açıkça söyledi. Şimdi akıllardaki soru CHP’den gelecek oyların referandum aralığının aşılmasına yetip yetmeyeceği.

EN FAZLA DOSYA HDP’LİLER HAKKINDA

Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27’si AK Parti, 51’i CHP, 50’si HDP, 9’u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Bunların 46’sı AK Parti, 192’si CHP, 405’i HDP, 20’si MHP milletvekillerine, 5’i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait.