Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Güncel

YÖK, Kılavuzda Üniversitelere Karne Verecek

YÖK, adayların ‘bilinçli tercih’ yapabilmesi için, üniversitelere belirlediği kıstaslara üzerinden bir karne vererek yardımcı olacak.

YÖK, adayların ‘bilinçli tercih’ yapabilmesi için geçen sene lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayılarını tercih kılavuzuna yazmıştı. Öğrenciler aynı bölümün hangi üniversitede kaç öğretim üyesi ile eğitim verdiğini görebildi. YÖK, Program Atlası’nı devreye sokarak adaylara verileri sundu, net sihirbazı adı altında sanal bir rehber hoca oluşturdu. Bu çalışmalara bu yıl iki yenilik daha eklendi.

“HER ŞEY BİLİNÇLİ TERCİH İÇİN”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu: “Yeni YÖK olarak tercih kılavuzunda çok önemli iki değişikliğe de imza atıyoruz. Bu sene merkezi sınavlarda üniversitelerin mezunlarının başarılarını belirteceğiz. Adaylar, tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerin o programından mezun olanların başarılarını artık görebilecek. Örneğin tıp fakültesini tercih edecek bir aday gitmeyi düşündüğü üniversitenin tıp fakültelsi mezunlarının, o programdaki akademisyen sayısı dışında, merkezi sınavlardaki başarılarını da görebilecek.
“KILAVUZDA YER ALACAKLAR”

Kılavuzda şunlar olacak: Programın adı, öğrenim süresi, puan türü, genel kontenjan, özel koşullar, başarı sırası, ek puan başarı sırası, en küçük puan; prof, doçent ve yard. doç. sayısı; programın akredite olduğu kurum, (o üniversite mezunlarının merkezi sınavdaki başarılarını gösteren) merkezi sınav sonuçları, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, Kamu Personel Seçme Sınavı…

“ÜNİVERSİTELER REKABETE GİRECEK”

Devreye sokacağımız diğer yenilik ise üniversitelerin programlarının hangilerinin akredite edilip edilmediğine dair bilgi. Bu bilgi üniversitelerimizi bir yarışa, kalitede rekabete yöneltecek. Üniversitelerimiz bunun için verdikleri eğitim öğretimi daha da iyileştirme yolunda gayret sarf edecek. Verilen eğitimin YÖK’ün dışından bağımsız kurumlarca değerlendirilmesinde büyük yarar var. Bu süreç programların niteliğinin yükselmesini de peşi sıra getirecek.

“KURUMLARIN İSTEKLERİNE BAĞLI”

Akreditasyon, ilgili programa ait yeterlilikler esaslı ve uluslararası kalite güvencesi normlarının da referans alınarak düzenlendiği ilke ve esaslar dahilinde kurulca tescil yetkisi verilen ajanslar tarafından tanınma sürecidir. Program akreditasyonu, zorunlu olmayıp, kurumların kendi istek ve talepleri esaslı olacak.

“KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ”

YÖK olarak bu süreci teşvik etmeye yönelik olarak akredite olan programları bu sene tercih kılavuzunda belirtme konusunda bir karar aldık. Bu sürecin mezunların istihdam edilebilirliğine önemli katkıda bulunması bekleniyor ve bu şekilde yükseköğretim kurumlarımızda ‘daimi tekamül esaslı’, yani sürekli iyileşme temelli bir kalite güvence sisteminin oluşmasını hedefliyoruz. Bu da kurumlarımızın daha şeffaf, hesap verebilir ve rekabetçi bir yapıya dönüşmesi sürecine katkı sağlayacak.

“VERİLER PAYLAŞILACAK”

Öğrencilerin bilinçli tercih yapmasını sağlamak için geçen sene lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayısını cesaretle kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu sene de bu bilgileri adaylar ve bütün Türkiye ile paylaşacağız. Artık adaylar girmek istedikleri programlar arasında bir karşılaştırma yapabilecekler. Elimizdeki bütün verileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.

“KARNEMİZİ ADAYLARA SUNUYORUZ”

Sistemin, akademik hayatın güçlü ve zayıf yönleri, Türk bilim hayatının birikimi, üniversiteleri dönüştüren nedenler bu verilerle görülebilir. Yaptıklarımızın amacı sistemi özeleştiri yapabilir ve kendi kendini iyileştirebilir hale getirmek. Bu o kadar cesaretli bir iş ki! Bu sene de yayınladığımız veriler ile bir ölçüde üniversitelerin karnelerini, dolayısıyla da bir ölçüde YÖK’ün karnesini adaylara ve velilere biz sunuyoruz.”