Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Ekonomi Güncel

Reuters’tan Bomba İddia: Türkiye 40 Adet Yeni F-16 Block 70 Alımı İçin Abd’ye Başvurdu

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Türkiye’nin 80 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ve 40 tane yeni F-16 Block 70 alımı için ABD’ye talepte bulunduğunu iddia etti. Muhtemel anlaşmaya dair başvurunun sürecin birinci basamağı olarak kabul edilen, ABD Dış Askeri Satışlar aşamasında olduğu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Kongresi tarafından da onay alması gerekeceği kaydedildi.
Türkiye’nin Abd’den 40 adet yeni F-16 Block 70 (F-16’ların en üst sürümü) alımı için talep mektubu gönderdiği iddia edildi. İngiliz haber ajansı Reuters’ta yer alan son dakika haberine göre Türkiye aynı mektupta; 80 adet F-16 uçağının modernizasyonu konusunda da talepte bulundu.

BAŞVURU DAHA İLK AŞAMADA
“LoR” olarak adlandırılan Talep Mektubu (Letter of Request), FMS (Foreign Military Sales-Dış Askeri Satışlar) aşamasının ilk ayağını oluşturuyor. Muhtemel anlaşmaya dair başvurunun, sürecin birinci basamağı olarak kabul edilen, ABD Dış Askeri Satışlar aşamasında olduğu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Kongresi tarafından da onay alması gerekeceği kaydedildi.

TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARTILMIŞTI
Ankara, daha önce ABD’li savunma şirketi Lockheed Martin’den 100’ün üzerinde F-35 sipariş etmiş ancak S-400 krizi nedeniyle 2019’da F-35 programından çıkarılmıştı.

ERDOĞAN’IN F-16 VURGUSU
ABD ziyareti sırasında CBS televizyonuna verdiği röportajda muhabirin, S-400 alımı nedeniyle F-35’lerin teslim edilmediğini söylemesi üzerine, “Kimse buna karışamaz. Türkiye’nin güvenlik riskini kim paylaşacak. Türkiye kendi güvenlik riskini kendisi temin edemezse acaba birilerinin eline avucuna mı bakacak. Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim hangi ülkeden hangi savunma sistemini aldığıma da müdahale edeceksin. Böyle bir şey olamaz. Hava kuvvetleri noktasında da Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine dair elimde benim bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız” demişti.