Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Ekonomi

Geçen Yıl Fiyatı Altınla Yarışan Ihlamur Yarı Yarıya Ucuzladı

Kış aylarında fiyatı altınla yarışan ıhlamur, bu yıl mahsulün bol olması sebebiyle yarı yarıya ucuzladı. Geçen yıl ürün az olunca fiyatlar 200 liraya kadar çıkmıştı.

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ıhlamurun kilosu geçtiğimiz yıl 200 lirayı bulmuştu. Aktara gelen vatandaşlar, fiyatları görünce adeta kuyumcu dükkanına geldiklerini sanıyordu. Geçtiğimiz yıl yağmur sebebiyle köylüler dağdaki ağaçlara çıkamamış, ıhlamurlar tam olarak kurutulamamıştı. Bu sebeple ürün az olunca fiyatlar 200 liraya kadar çıkmıştı.

DOĞAL ANTİBİYOTİK

Doğal antibiyotik olan ıhlamur bu yıl havaların güzel gitmesi ve mahsulün bol olması sebebiyle yarı yarıya ucuzladı. Yaş 5 kilo ıhlamurun 1 kilo kurutulmuş ıhlamura tekabül ettiğini belirten üreticiler, yaş ıhlamurun kilosunu 20 liradan sattıklarını, kurutulmuş ıhlamurun kilosunun 100 liraya tekabül ettiğini söylediler.
BİR AĞAÇTAN 30 KİLO ÇIKIYOR

Uludağ’ın yamaçlarında ıhlamur hasadına başlayan köylüler, bu yıl bol olan ıhlamurları büyük bir özenle topluyor. Uludağ’ın eteklerinde bulunan Fidyekızık köyündeki üretici Ahmet Gültekin, “Bu yıl ıhlamur Uludağ eteklerinde bol miktarda mevcut, ıhlamurun yaşını 20 liradan satıyoruz.

Yaş 5 kilo ıhlamur 1 kilo kurutulmuş ıhlamura karşılık geliyor. Bu da kurutulmuş ıhlamurun kilosunun 100 liraya düştüğünü gösteriyor.

Geçen yıl çeyrek altın fiyatıyla yarışan ıhlamur bu yıl mahsulün bol olması sebebiyle yarı yarıya ucuzladı.

1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor” dedi.