Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

Bebeğin Doğumundan Sonra Vücudun Eskiye Dönüşü

Bebeğinizin doğumundan en az altı ay sonrasına değin vücudunuz eski durumuna bütünüyle dönemez. Ne var ki doktorunuza altıncı haftadaki doğum sonrası kontrolüne gittiğinizde normale dönmeye başlamış olmalıdır. Rahim gebelik öncesi büyüklüğüne döner, âdet görmeye başlarsınız. Egzersizlerinizi aksatmadan, düzenli yapıyorsanız kaslarınız yeterince güçlenir, siz de eski formunuza kavuşursunuz.

YANA DÖNME
1- Kollarınız iki yanınızda olacak biçimde sırtüstü uzanın. Avuçlarınız bacaklarınıza değsin.

2- Hafifçe başınızı kaldırın, vücudunuzu sola doğru döndürerek sol elinizi bacağınızın aşağılarına kaydırın. Sırtüstü yatarak bir süre dinlenin. Hareketi sağa dönerek yineleyin. Hareket kolaylaştıkça sırtüstü konuma dönmeden önce her iki tarafa doğru birkaç kez uygulayın.

YUKARI DÖNME
1- Dizleriniz bükük, ayaklarınız hafifçe ayrık biçimde sırtüstü dümdüz uzanın. Ellerinizi kasıklarınıza koyun.

2- Soluk verip omuzlarınızı ve başınızı kaldırın. Bunu yaparken ellerinizle dizlerinize dokunmak için öne doğru kıvrılın. İlk denemede bunu başaramazsanız üzülmeyin, zamanla başaracaksınız. Daha sonra soluk alıp rahatlayın.

KOLAY GELİRSE YAPIN
* Kendinizi daha yavaş doğrultup bu konumda daha uzun süre kalmayı deneyin. * Başınızı ve omuzlarınızı kaldırırken ellerinizi göğsünüzde tutmaya çalışın. * Doğrulurken ellerinizi başınızın arkasında kenetli tutmayı deneyin.
PELVİS TABANININ GÜÇLENMESİ
Doğumdan üç ay sonra bu kaslar yeniden güçlenmiş olmalıdır. Bunu ip atlayarak kontrol edebilirsiniz. Zıplarken idrar kaçırma oluyorsa güçlendirici egzersizleri bir ay daha sürdürmelisiniz. Dört ay sonra idrar kaçırma varsa doktora başvurun.

ALTINCI HAFTA KONTROLÜ
Doğum sonrasında hastaneden ayrılırken doktorunuz size, yaklaşık altı hafta sonrası için randevu vererek kontrole çağıracaktır. Bunu olası kaygılarınızı danışmak için de iyi bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.
Neler Yapılır?
* Tansiyonunuz ve kilonuz ölçülür, idrar tahlili yapılır.
1 Memeleriniz ve karnınız muayene edilir.
Varsa dikişlerinizin iyileşip iyileşmediğine bakılır.

ÂDET DÖNEMLERİ
Doğumdan sonraki ilk âdet normalden daha fazla ve uzun olabilir. Ne zaman âdet göreceğiniz ise bebeği nasıl beslediğinize bağlıdır. Emziriyorsanız âdetler bebek sütten kesilene dek gecikebilir. Bebeğinizi mamayla besliyorsanız ilk âdet dördüncüyle altıncı hafta arasında görülür.

“Cinsel yaşamımıza ne zaman dönebiliriz?”
Sevişmek içıin en iyi zaman ikinizin de hazır olduğu zamandir”ağrılardan dolayı cinsel yaşamınızı bir süre erteleyebilir ya da kendinizi hazır hissediyorsanız hemen yeniden başlayabilirsiniz; bu bütünüyle size kalmıştır. Yeniden cinsel yaşama döndüğünüzde yavaş davranmalı, olabildiğince gevşemelisiniz. Normalden daha kuru olabileceği için vajinayı kayganlaştırıcı krem kullanın.
“Bebeğimi emzirirken de doğum kontrolü gerekir mi?
Âdetleriniz başlamamış olsa da doğum kontrolü gereklidir. Emzirmeniz sizi gebelikten korumaz. Doğum kontrol yöntemini doktorun önerilerine göre seçebilirsiniz. Hapla korunmak istiyorsanız emzirdiğinizi doktora bildirin. Rahim içi araç (spiral) taktırmak istiyorsanız hastaneye ya da Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’ne başvurarak bunu yaptırabilirsiniz.