Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

Okul Başarısı Sağlıklı Beslenmeden Geçiyor

Aileleri, çocuklarını sağlıklı bir şekilde beslenme konusunda uyaran uzmanlar beslenme sorunlarının öğrenmeyi de olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Ebeveynleri çocuklarını sağlıklı bir şekilde beslenme konusunda uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ali Ataş, beslenme sorunlarının sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi öğrenmeyi de olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Beslenme tüm yaş gruplarında önemli olmakla birlikte çocuklarda daha da önem kazanıyor. Çünkü çocuklar büyüyüp geliştikleri için beslenme sorunları çocuklarda daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Aynı zamanda sağlıklı olmayan beslenme öğrenmeyi de olumsuz etkilediğinden çocuğun okul başarısını da olumsuz etkileyebiliyor.

OBEZİTEYE DİKKAT!

Çocuklarda görülen önemli beslenme sorunlarını birkaç başlık altında toplandığını belirten Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ali Ataş sağlıklı beslenmeyle ilgili ailelere uyarılarda bulundu. Ataş, “Beslenme sorunlarını birkaç grupta toplayabiliriz. Beslenmenin miktar olarak yeterli olmaması durumu; bu duruma yetersiz beslenme diyebiliriz. Büyüyen gelişen bir canlı olan çocuklar bu durumdan etkilendiklerinde hem erken dönemde hem de uzun süreçte olumsuz etkiler. Akut dönemde çocuklarda halsizlik, enerji eksikliği ve okul başarısının düşmesi şeklinde olumsuz etkilerini görmek mümkünken, uzun dönemde boy ve kilolarının yaşıtlarına göre daha düşük olması şeklinde görülecektir. Beslenmenin vücudun ihtiyacından fazla olması durumu ise; bu duruma aşırı beslenme diyebilir ki bunun sonucu obezite gelişir. Obezite tüm dünyada ve bizim ülkemizde oranı gittikçe artan bir sağlık sorunudur. Son yıllarda ülke yönetiminin sağlık politikaların için de obezite ile mücadelenin yer alması son derece sevindiricidir. Obezite ile mücadele kapsamında gerek Sağlık Bakanlığının bilgilendirici çalışmaları, gerekse Cumhurbaşkanının himayelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan 1 milyon bisiklet kampanyası ise bu bağlamda takdire şayandır. Beslenmenin kalitesinin, türünün uygun olmaması durumu da ise beslenme kalitesinin, türünün uygun olmaması durum ki buna da sağlıksız beslenme diyebiliriz. Fast food gıdalar, gazlı içecekler, cips ve abur cubur yiyecekler bu kapsamda değerlendirilebilir. Bu kapsamdaki yiyecekler çocuğun hem sağlıksız beslenmesine yol açarken, aynı zamanda obeziteye neden olma potansiyeli yüksektir. Bu tür yiyecekler insan vücuduna birçok sistemi olumsuz etkileyerek, birçok sağlık sorunu ve hastalık için potansiyel risk oluşturmaktadır. Örnek olarak, gazlı içeceklerin diş, kemik sağlığını ve mide barsak sisteminde sorunlara neden olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir” dedi.

ALIŞVERİŞLERİNİZE DİKKAT EDİN

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için önerilerde de bulunan Ataş, ebeveynlerin yaptığı gıda alışverişlerinde dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi. Ataş, “Aileler çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması için anne ve babanın market alışveriş alışkanlıklarını bilinçli yapması son derece önemlidir. Bu bağlamda market alışverişlerinin ihtiyaçlar listesi hazırlanarak yapılması, alışverişlerin tok karnına yapılması oldukça önemlidir. Market alışverişlerinde hazır gıdalar, gazlı içeceklerin alınmaması, abur cubur alınmaması ve mümkün olduğunca doğal gıdaların, taze sebze ve meyvelerin beslenmede tercih edilmesi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında oldukça önemlidir. Yine buzdolabında mümkün olduğunca doğal gıdaların bulundurulması, sağlıksız besinlerin de bulundurulmaması dolayısı ile çocukların sağlıklı gıdalara erişiminde kolaylık sağlanması sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmasında oldukça önemlidir” diye konuştu.

BESLENME OKUL BAŞARISI İÇİN ÖNEMLİ

Okulların açıldığı bu dönemde özellikle sağlıklı beslenme anlamında çocukların okula gitmeden beslenmeleri konusunda ve beslenme çantalarının hazırlanması konusunda ailelere uyarıda bulunan Ataş, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle okula gitmeden önce çocukların kahvaltı yapmaları çocuğun büyüme gelişme ve okul başarısı konusunda oldukça önemlidir. Proteinden zengin bir beslenmenin öğrenmeyi olumlu yönde etkilediği konusunda bilimsel kanıtlar mevcuttur. Dolayısı ile çocuklarımızın okulda derslerini daha iyi öğrenmeleri ve daha başarılı bireyler olması konusunda proteinden zengin ancak dengeli bir beslenmenin önemi yadsınamaz. Bu nedenle sabah kahvaltısında protein olarak yumurta, peynir ve sütün yer aldığı ayrıca ceviz, fındık ve fıstık ile desteklenmiş bir beslenme önerilebilir. Ara öğün olarak meyve verilmesi önerilir. Enerji kaynağı olarak kuru meyveler (kuru üzün, incir gibi) atıştırmalık olarak önerilebilir. Son yıllarda okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satışına yönelik sağlık bakanlığı ve milli eğitim bakanlığının yapmış oldukları çalışmalar oldukça sevindiricidir.”