Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Dünya

Türkiye, Hollanda’ya 2 Nota Birden Verdi

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizde yeni bir gelişme yaşandı. Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına üçüncü kez çağrılarak, iki nota verildi.

Hollanda ile yaşanan diplomatik krizde, Türkiye’den nota geldi. Dışişleri Baskanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermeyen ve skandal karar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’na almayıp Almanya sınırına götüren Hollanda’ya iki nota verildi. Hollanda Maslahatgüzarı 3. kez bakanlığa çağrıldı. Türkiye, verdiği notada, Hollanda’dan taleplerini açıkladı.

İKİ AYRI NOTA VERİLDİ

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına uygulanan kötü muameleden dolayı Hollanda’ya iki ayrı nota verdi.

RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ

Türkiye’nin Hollanda’ya verdiği notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

TAZMİNAT HAKKI SAKLI TUTULUYOR

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde Türklere yönelik sert müdahalesine yönelik. Notada, barışçıl göstericilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu belirtildi.
Notada ayrıca, tazminat hakkının saklı tutulduğu belirtilerek, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi talep edildi.

MASLAHATGÜZAR 3. KEZ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Maslahatgüzarı’nın 3. kez bakanlığa çağrıldığını ve Hollanda’ya 2 nota verildiğini açıkladı.
Ayrıca Hollanda makamlarından yazılı özür talep edildiği bildirildi.

MASLAHATGÜZAR NEDİR?

Genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen, veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomattır. Bu son durumda, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder. Buna “geçici maslahatgüzar” denir. Bunun yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir “sürekli maslahatgüzar” misyon şefi olarak atanabilir. Sürekli maslahatgüzar, görevlendirme mektubunu görev yapacağı ülkenin dışişleri bakanına sunar.