Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık

DEHB Nedenleri Nelerdir? 

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu genellikle okul öncesi çocuklarda görülür. Aynı zamanda ergenlik çağındaki gençlerde ve yetişkinlerde de görülebilir. Bu rahatsızlığı olan kişilere eksik motivasyonlu, düşük zekalı, itaatsiz, kötü yetiştirilmiş ya da bencil demek çok yanlış birdavranıştır. Bu hastalığa sahip kişiler her ne kadar sosyal ortamları tarafından dışlansalar da; ana neden genellikle kronik dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak üç başlık altında toplanır.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda; gebelik sırasında toksik maddeler (sigara, alkol) alınması ve kalıtımsal bazı nedenlerin dikkat eksikliğine ve hiperaktiviteye yol açabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda kafa travması ve bazı hastalıklar da beyinde travma oluşmasına neden olabilir ve bu rahatsızlığı ortaya çıkarabilir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedenleri:

dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun en yaygın nedenleri aşağıda yer almaktadır.

Aile Bağlantısı

Eğer ebeveynlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu varsa, çocuklarına da geçme oranı oldukça yüksektir. Genetik özellikler bu hastalığın başlıca nedenlerinden biridir. Ebeveynlerden biri bu rahatsızlığa sahipse, ilk çocuğunun dikkat eksikliği hiperkativite bozukluğuna yakalanma riski %50’dir. İkinci çocukta ise %30 şans vardır. 1990 yılında yapılan araştırmalar ailenin genetik bağlantılarının bu hastalığın riskini arttırdığını ortaya çıkarmıştır. Eğer ailede bir kişide bu hastalık varsa, diğerlerinde görülme riski de artmaktadır.

Gebelik Sorunları

Düşük doğum ağırlığı, zor doğum, erken doğum gibi sebeplere bağlı olarak çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskinin arttığı bilinmektedir. Aynı zamanda bu hastalık doğuştan da olabilir. Beyin ön lobunda yaralanma ya da duygu ve dürtüleri kontrol eden bölgede yaralanma da bu hastalığa neden olabilir.

Yapılan çalışmalar sonrasında, sigara içen veya alkol kullanan hamile bayanların dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip bir çocuk dünyaya getirme risklerinin çok yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmalar, bazı toksin maddelerin beynin gelişmesine engel olabildiğini göstermiştir.

Beyin Hasarı

Travma, beyin tümörleri, felç veya kafa yaralanmaları dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskini yükseltebilmektedir. Kafatasına ciddi bir darbe alınması sonucu oluşan beyin hasarı ve travma sonrasında dikkatsizlik ve motivasyon eksikliği görülebilir. Aynı şekilde beyin tümörü, inme ve diğer beyin hastalıkları da dikkatsizlik ve motor aktivite ve dürtülerde zayıflamaya sebebiyet verebilir.

Bir önceki “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?” başlıklı makalemizde; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtilerini inceleyebilirsiniz.